Julen står for døren, og det betyder at mange er i fuld gang med at bage årets julesmåkager. Skal du prøve noget nyt i år og bage nogle lækre citronsmåkager, så prøv disse citronspecier med vanilje.
Specier er nemme småkager at lave, de er fyldt med masser af smør, og får en lækker konsistens når de er bagt. Specier kan du fylde med den smag du bedst kan lide, om det er citron som her eller chokolade, vanilje, lakrids eller noget helt andet? Det er kun fantasien der sætter grænsen.
Citronspecier er en god småkage at have i sortimentet til jul, da den er frisk og med et syrligt pift. Det er et godt modspil til julesmåkagerne der ellers plejer at være ret søde i smagen.

Flere julelækkerier
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Smuldrer smørret i hvedemelet.260 g hvedemel, 200 g smør
- Kom korn fra vaniljestangen, fintrevet citronskal og flormelis i mel/smør-blandingen og bland det hele sammen.1 vaniljestang, 2 tsk citronskal, 100 g flormelis
- Pisk ægget sammen og tilsæt det, så du kan samle dejen. Den skal ikke æltes, bare samles til en samlet dej.1 æg
- Dejen til disse specier er ret blød, det skal den være.
- Del dejen i 2, og læg hver del på et stykke husholdningsfilm. Brug husholdningsfilmen til at forme dejen til en pølse på 3-4 cm i diameter og læg den i køleskabet i 2 timer til den er skærefast. Du kan også lægge den i fryseren.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft når du er klar til at bage.
- Skær dejen i tynde skiver på ca 2 mm i tykkelsen og læg skiverne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag småkagerne i 8-10 minutter til de er gyldne i kanten.
- Lad dem køle ned på en bagerist, og pak dem derefter i kagedåser.
Næringsindhold
Madelskernes Tips
Ingrediensnoter
Citron – Der skal selvfølgelig citron i denne opskrift. Du skal købe økologiske citroner, så du undgår at overfladen er sprøjtet. Det er nemlig skallen du skal bruge. Prøv også at lave opskriften med appelsinskal i stedet for citron. Det smager også helt fantastisk godt. Hvedemel – Brug helt almindeligt hvedemel. Du kan også bruge det der hedder kagemel, som fås i flere supermarkeder. Det har ikke et så højt proteinindhold som hvedemel beregnet til brød, og derfor får du sprødere småkager. Smør – Brug rigtig smør til småkager og ikke et blandingsprodukt. Jeg bruger som regel Lurpak og holder øje med de gode tilbud her op til jul. Vanilje – Jeg bruger korn fra en vaniljestang, men du kan også erstatte lidt af flormelissen med vaniljesukker eller bruge vaniljepasta eller vaniljepulver i stedet. Begge dele fungerer godt.Dejens konsistens
Dejen til denne opskrift er ret blød. Det skal den være, så du skal ikke blive forskrækket og tilsætte mere mel. Dejen skal være blødt når den lige er rørt sammen, derfor er det også vigtigt at komme småkagedejen i køleskabet, så den kan blive hård inden du skal skære den ud. Fordi der er så meget smør i dejen, bliver den også hurtigt blød igen når den kommer ud af køleskabet, så man skal arbejde lidt hurtigt, og med en meget skarp kniv når man skærer småkagerne ud. Den bløde dej giver nogle helt fantastiske specier.Forberedelse af dejen
Denne dej er fantastisk at lave dagen før, da den skal være helt kold når den skæres ud. Herhjemme elsker ungerne også når dejen er klar når vi skal bage, så denne småkage er også fin at bage med utålmodige børn, hvis du laver dejen dagen inden.Frysningen af dejen
Du kan opbevare dejen i ruller i fryseren, og bage småkagerne ad flere omgange, så du altid har friskbagte småkager lige ved hånden hvis der skulle komme uventede gæster i december.Opbevaring
Opbevar de færdigbagte og afkølede småkager i en lufttæt kagedåse. De skal være kølet helt ned inden de kommes i kagedåsen, ellers bliver de bløde.Tilføj dine egne noter




