Elsker du også de store, tykke, bløde Norske kljener, som laves af gærdej og pyntes med citronglasur? Så er du kommet til rette sted, her får du nemlig opskriften, så du kan lave dem selv derhjemme.
Hvis jeg skal have klejner, så foretrækker jeg helt klart de bløde Norske klejner, frem for de gammeldags sprøde klejner, men begge dele kan selvfølgelig noget. Disse klejner laves af en gærdej, som hæver op, så du får de her lækre og luftige tykke klejner, der nok smager mere hen af en donut end de danske klejner.
Klejnerne frituresteges i varm olie eller palmin, og når de er kølet ned pyntes de med en syrlig citronglasur. De smager altså helt fantastisk, og det er noget vi elsker at lave op til jul.

Flere julelækkerier
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Lun mælken, og rør gæren ud i den lune mælk. Tilsæt æg, fintrevet citronskal, vaniljesukker og kardemomme og rør sammen. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen, og ælt det hele godt sammen. Ælt dejen i cirka 10 minutter til den er jævn og elastisk.1 ½ dl sødmælk, 50 g gær, 2 æg, 1 citron, 1 spsk vaniljesukker, 1 tsk kardemomme, 450 g hvedemel
- Tilsæt det bløde smør og ælt dejen i yderligere 5 minutter til smørret er arbejdet ind i dejen.100 g smør
- Lad dejen hæve 30 minutter i skålen.
- Rul dejen ud til et rektangel på cirka 20×50 cm. Skær herefter rektanglet over på den lange led, og del derefter hver af de lange stykker dej i 10 stykker, så du har 20 mindre rektangler. Skær et hul i midten af hvert stykke dej.

- Vrid klejnerne ved at stikke den ene ende af dejen ind igennem hullet og vride det tilbage på sin plads.

- Lad klejnerne efterhæve under et viskestykke mens du varmer olien op.
- Kom olien i en tykbundet gryde, og varm den op til 170-175 grader. Brug gerne et termometer eller tjek med en tandstik om det syder omkring den når du stikker den ned i olien.1 l solsikkeolie
- Læg forsigtigt 3 klejner i den varme olie af gangen, og steg dem 1-2 minutter på hver side til de er gyldne. Læg de færdige klejner op på et stykke køkkenrulle, der kan suge overskydende olie, og derefter op på en rist til afkøling.
- Rør en glasur af flormelis og saften fra citronen, og kom eventuelt lidt gul frugtfarve i. Pynt klejnerne med glasur når de er kølet lidt ned, og server dem straks.2 dl flormelis, Gul frugtfarve




