Norske klejner

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Elsker du også de store, tykke, bløde Norske kljener, som laves af gærdej og pyntes med citronglasur? Så er du kommet til rette sted, her får du nemlig opskriften, så du kan lave dem selv derhjemme.

Hvis jeg skal have klejner, så foretrækker jeg helt klart de bløde Norske klejner, frem for de gammeldags sprøde klejner, men begge dele kan selvfølgelig noget. Disse klejner laves af en gærdej, som hæver op, så du får de her lækre og luftige tykke klejner, der nok smager mere hen af en donut end de danske klejner.

Klejnerne frituresteges i varm olie eller palmin, og når de er kølet ned pyntes de med en syrlig citronglasur. De smager altså helt fantastisk, og det er noget vi elsker at lave op til jul.

Hjemmelavede Norske klejner på tallerken med bagerist med klejner.

Flere julelækkerier

Opskrift

Norske klejner

5 fra 2 stemmer
Lækre tykke gærklejner, som pyntes med gul citronglasur. Perfekt til en kold vinterdag eller til julehyggen i december.
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Hævetid 45 minutter
Samlet tid 1 time 45 minutter
Antal20 stk

Ingredienser
 

  • 1 ½ dl sødmælk
  • 50 g gær
  • 2 æg
  • 1 citron, skal til dej, saft til glasur
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 450 g hvedemel
  • 100 g smør, blødt
  • 2 dl flormelis
  • Gul frugtfarve
  • 1 l solsikkeolie, til stegning

Fremgangsmåde
 

  1. Lun mælken, og rør gæren ud i den lune mælk. Tilsæt æg, fintrevet citronskal, vaniljesukker og kardemomme og rør sammen. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen, og ælt det hele godt sammen. Ælt dejen i cirka 10 minutter til den er jævn og elastisk.
    1 ½ dl sødmælk, 50 g gær, 2 æg, 1 citron, 1 spsk vaniljesukker, 1 tsk kardemomme, 450 g hvedemel
  2. Tilsæt det bløde smør og ælt dejen i yderligere 5 minutter til smørret er arbejdet ind i dejen.
    100 g smør
  3. Lad dejen hæve 30 minutter i skålen.
  4. Rul dejen ud til et rektangel på cirka 20×50 cm. Skær herefter rektanglet over på den lange led, og del derefter hver af de lange stykker dej i 10 stykker, så du har 20 mindre rektangler. Skær et hul i midten af hvert stykke dej.
    sådan skæres klejnerne ud.
  5. Vrid klejnerne ved at stikke den ene ende af dejen ind igennem hullet og vride det tilbage på sin plads.
    sådan vrides klejnerne.
  6. Lad klejnerne efterhæve under et viskestykke mens du varmer olien op.
  7. Kom olien i en tykbundet gryde, og varm den op til 170-175 grader. Brug gerne et termometer eller tjek med en tandstik om det syder omkring den når du stikker den ned i olien.
    1 l solsikkeolie
  8. Læg forsigtigt 3 klejner i den varme olie af gangen, og steg dem 1-2 minutter på hver side til de er gyldne. Læg de færdige klejner op på et stykke køkkenrulle, der kan suge overskydende olie, og derefter op på en rist til afkøling.
  9. Rør en glasur af flormelis og saften fra citronen, og kom eventuelt lidt gul frugtfarve i. Pynt klejnerne med glasur når de er kølet lidt ned, og server dem straks.
    2 dl flormelis, Gul frugtfarve

Næringsindhold

Serving: 1klejneKalorier: 259kcalKulhydrater: 28gProtein: 3gFedt: 15gMættet fedt: 4gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 10gTransfedt: 0.2gKolesterol: 28mgNatrium: 43mgKalium: 60mgFibre: 1gSukker: 10gA-vitamin: 156IUC-vitamin: 1mgCalcium: 17mgJern: 1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Gær – Norske klejner er med gær. Det er det der gør at dejen hæver op og klejnerne bliver luftige og lækre. Vi bruger frisk gær, men du kan også bruge en pose tørgær i stedet.
Kardemomme – Jeg synes der skal kardemomme i de her klejner. Det smager altså bare af jul og det hører sig til. Hvis du slet ikke kan lide smagen, kan du selvfølgelig springe det over.
Citron – Det syrlige er vigtigt her, for ellers bliver det nemt en meget fed omgang. Jeg bruger citronskal i dejen og citronsaften fra den samme citron til glasuren.
Vanilje – Jeg bruger vaniljesukker. Du kan også bruge vaniljepasta og en skefuld sukker hvis det lige er hvad du her derhjemme.
Olie eller fedt – Nogen kan godt lide at stege klejner i olie, mens andre gerne vil bruge palmin eller svinefedt. Det kan du helt selv bestemme. Jeg bruger oftest solsikkeolie, men andre olier der kan tåle høje temperaturer fungerer også fint.

Forberedelse og frysning

Jeg vil ikke anbefale dig at lave dem før de skal spises. De er altså bare bedst når de lige er lavet.
Du kan faktisk godt fryse dine norske klejner ned, men uden glasur. Kom de friske norske klejner i fryseren så snart de er kølet ned, og inden servering lunes de 5 minutter i ovnen ved 200 grader. Så bliver de lækre og bløde igen og så kan du pynte dem med glasur.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
to friskbagte norske klejner med gul glasur.

Flere friturestegte kager

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.